miercuri, 8 iulie 2009

Boala si scoala

este 25% din totalul celor peste 700.000 de prescolari si elevi examinati in cursul anului 2007, cu ocazia controalelor medicale profilactice si periodice privind starea de sanatate
din unitatile de invatamant, au afectiuni cronice, cei mai multi dintre acestia provenind din mediul urban.
Potrivit unui raport al Institutului National de Sanatate Publi­ca, in 2007 au fost centrali­zate si prelucrate date din mediul urban provenite de la 35 de judete arondate la Inspectia de Sanatate Publica (ISP) Cluj, ISP Iasi, ISP Timisoara si ISP Bucuresti (85,7%), iar pentru mediul rural, de la 23 de judete (56,1%), obtinandu-se astfel o acoperire aproape in totalitate a zonelor tarii. In urma prelucrarii datelor stranse a rezultat ca, la controalele medicale profilactice si periodice privind starea de sanatate din unitatile de invatamant au fost examinati 724.041 de prescolari si elevi. Dintre acestia, 25,5%, adica 184.793, au afectiuni cronice. Cei mai multi, 155.024 (28,9%) sunt din mediul urban, iar 29.769, respectiv 15,9%, din mediul rural. Ca afectiuni, pe primele locuri se situeaza viciile de refractie (probleme de vedere), hipotrofiile staturo-ponderale (copiii
cresc cu o rata inferioara limitei normale), sechele de rahitism, deformari ale coloanei vertebrale, urmate de obezitate neendocrina, afectiuni cronice ale amigdalelor si vegetatiile adenoide-polipi nazali si alte afectiuni endocrine si de metabolism. Aceste afectiuni sunt intalnite, cu mici diferentieri, in toate judetele, evidentiindu-se cele apartinand Inspectoratului de Sanatate Publica Cluj, cu valori mai ridicate legate de deformatiile coloanei, sechele de rahitism si obezitate neendo­crina. In judetele apartinand ISP Bucuresti sunt mai frecvente hipotrofiile staturo-ponderale.
La prescolari, cele mai frecvente afectiuni sunt viciile de refractie (in medie 3,3%). Cele mai multe cazuri au fost inregistrate in judetele arondate ISP Cluj, ISP Arges, ISP Constanta si ISP Bucuresti.
Sechelele de rahitism (2,1%, in medie) afecteaza cu precadere copiii din judetele arondate ISP Cluj, Braila si Bihor. Pe langa afectiunile de crestere, deficiente ale coloanei vertebrale, la prescolari au mai fost depistate si deficiente ale membrelor, tulburari de vorbire si anemie cauzata de lipsa fierului. (C.P.)
184.793 de elevi si prescolari au afectiuni cronice. Cei mai multi, 155.024 (28,9%) sunt din mediul urban.

Niciun comentariu: