miercuri, 8 iulie 2009

Viaţa unui poliţist căzut la datorie – 20.000 de euro

Până la 20 de mii de euro vor primi familiile poliţiştilor care îşi vor pierde viaţa în misiune, potrivit unui proiect de hotărâre iniţiat de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative. Documentul va fi prezentat Guvernului, ministerul definitivând şi proiectul privind creşterea salariilor agenţilor, în funcţie de activităţile operative. La presiunea sindicatelor poliţiştilor, conducerea MIRA a finalizat politica publică şi proiectul de Hotărâre de Guvern privind asigurarea unor despăgubiri de viaţă, sănătate şi bunuri ale poliţiştilor.

Despăgubirile privesc cazurile de rănire în timpul serviciului, dar şi situaţiile de invaliditate sau deces în urma exercitării atribuţiunilor de serviciu. În ultimii ani, familiile poliţiştilor decedaţi în misiune erau sprijinite doar prin mila foştilor colegi sau de către membrii de sindicat, care donau diverse sume de bani. Sumele propuse acum în proiectul pentru despăgubiri sunt cuprinse între 6.000 şi 20.000 de euro
, ca forme de sprijin cu destinaţie specială. După avizarea documentului de politică publică de către ministerele cu atribuţii in domeniu, proiectul de act normativ va fi introdus în Guvern.

Se lucrează la înăsprirea pedepselor pentru ultraj

Forma finală a proiectului a fost definitivată la începutul acestei săptămâni, când au fost discutate modalităţile privind despăgubirile de viaţă pentru poliţişti. Înăsprirea sancţionării faptelor de ultraj, o altă solicitare a sindicatelor poliţiştilor, urmează a fi prinsă în lucrările comisiei de elaborare a Codului Penal. Un memoriu în acest sens va fi promovat în comun de către MIRA şi SNPPC. În cursul anilor 2006 şi 2007, aproape 500 de poliţişti au fost agresaţi. Atât Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, cât şi Sindicatul Poliţiştilor şi Vameşilor “PROLEX” au cerut în mod repetat conducerii MIRA măsuri suplimentare pentru protejarea poliţiştilor în raport cu infractorii.

Jumătate de salariu în plus
, pentru poliţiştii fără casă


Proiectul de lege privind modificarea Statutului Poliţistului a fost aprobat şi transmis în procedură de avizare la celelalte ministere, urmând a fi promovat către Parlament. Potrivit modifi­cărilor, poliţistul va primi din partea unităţii din care face parte sumele necesare asigurării asistenţei juridice pentru fapte săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Totodată, poliţiştii care nu deţin o locuinţă proprietate personală vor avea dreptul la o indemnizaţie lunară de 50% din salariul de bază, pe o perioadă ce nu poate depăşi 15 ani, ca formă de sprijin pentru construcţia sau cumpărarea, o singură dată
, a unei locuinţe.Preşedintele SNPPC, Liviu Butunoi, a declarat pentru ziarul Gândul că sindicatul pe care îl conduce priveşte încă cu neîncredere promisiunile MIRA, atâta timp cât acestea nu vor fi puse în aplicare.

Niciun comentariu: