miercuri, 8 iulie 2009

Guvernul discută astăzi modificarea legii adopţiilor

a patru ani după adoptarea legii adopţiilor de către Guvernul Năstase, în urma a numeroase presiuni ale Comisiei Europene, legea adopţiilor se află din nou pe masa
Guvernului. În şedinţa de astăzi, membrii cabinetului Tăriceanu vor modifica legea, astfel încât să reintoducă principiul confidenţialităţii părinţilor adoptivi.

Cabinetul Tăriceanu se va reuni astăzi pentru a discuta modificarea legii adopţiilor. Excutivul intenţionează să reintroducă în lege principiul confidenţialităţii datelor, în concordanţă cu Convenţia de la Strasbourg. Convenţia europeană fusese încălcată de ultima decizie a Curţii Constituţionale, care impunea obligativitatea obţinerii acordului părinţilor biologici atât la începutul, cât şi la sfârşitul procesului de adopţie, cele două familii având posibilitatea de a se cunoaşte.

Potrivit acestui principiu, părinţii biologici şi cei adoptivi nu se întâlnesc. Mai mult, nici una din părţi nu are acces la datele de contact ale celeilalte. Acordul părinţilor biologici nu este însă exclus din procesul de adopţie. De fapt, acordul lor va fi obligatoriu în toate etapele procesului de adopţie, şi nu doar la iniţierea şi finalizarea acestuia.

''Prin noua Ordonanţă de Guvern ce ar putea fi adoptată astăzi, durata unui proces de adopţie se va prelungi. Părintele biologic trebuie să îşi dea acordul în fiecare etapă a procesului. (...) E posibil să se extindă mult timp în cazul în care părintele biologic nu este găsit'', a precizat Mircea Popescu, preşedintele Asociaţiei ProAdopţia.

În prezent, în România, durata unui proces de adopţie este de aproximativ 12 luni. În ultimul an, 1300 de copiii
români au fost adoptaţi de părinţi cu aceeaşi naţionalitate.

Niciun comentariu: