marți, 28 aprilie 2009

Arges. Toalete publice inteligente de 100.000 de lei

Autorităţile locale din Piteşti au achiziţionat, din Marea
Britanie, şase toalete publice „inteligente“, în valoare de 100.000 de lei bucata.

Toaletele vor fi amplasate în zonele centrale ale Piteştiului, prima dintre ele fiind deja amenajată în apropierea Muzeului de Artă. Ledurile din exterior indică dacă toaleta este ocupată sau liberă, iar în momentul în care sunt introduse fisele, „clientul“ primeşte, prin intermediul unui sistem audio, instrucţiunile de folosire a toaletei, disponibile în patru limbi.

Orice folosire incorectă a toaletei este înregistrată de sistemul electronic
, care emite o avertizare. După folosire, toaleta este parfumată şi dezinfectată automat, iar folia de pe colac se schimbă. Piteştenii care vor să „testeze“ serviciile respective trebuie să aibă la îndemână două fise de 50 de bani. „E bine că pun toaletele astea în oraş, deşi mie mi se par cam scumpe la 100.000 de lei bucata. Nu cred că zona Muzeului de Artă este cea mai aglomerată din oraş. Puteau să o pună în centrul oraşului, unde sunt o grămadă de terase fără WC-uri“, consideră piteşteanca Ioana Moromete.

De altfel, în centrul Piteştiului funcţionează doar două toalete publice, una în Parcul 1907 şi alta la Pasajul Magnolia. Chiar şi aşa, autorităţile au emis autorizaţii de funcţionare pentru mai multe terase din centrul oraşului, care nu sunt dotate cu grupuri sanitare. Săptămâna viitoare, alte cinci asemenea toalete vor fi amplasate în zona Expo Parc, la ştrand, precum şi în alte zone aglomerate din oraş. Potrivit
reprezentanţilor autorităţilor locale, toaletele „inteligente“ vor înlocui vechile WC-uri ecologice, care nu corespund din punct de vedere igienico-sanitar.

Niciun comentariu: