marți, 28 aprilie 2009

Brasov. Voluntariat în cimitir pentru cinstirea eroilor

Un grup de 42 de elevi şi studenţi din Germania şi România a venit la Predeal pentru a ajuta la renovarea Cimitirulul Eroilor din Timişul de Jos.

De ieri, pentru timp de 11 zile, ei vor delimita mai bine mormintele, vor curăţa şi revopsi numele de pe mormintele celor căzuţi în Primul Război Mondial. „Trebuie să facă şi germanii ceva în compensaţie pentru ceea ce s-a întâmplat. Este un bun prilej pentru noi, tinerii, atât români, cât şi germani, de a ne face o datorie civică şi sufletească pentru a-i cinsti pe cei căzuţi în Primul Război Mondial“, spune Doru Adrian Lixandru, student la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

„Este important că pot cunoaşte o cultură nouă, şi de data aceasta nu ca turist, ci muncind“, mărturiseşte şi Sita Biermeier, elevă în localitatea germană Uberlingen. Doar 285 din cei 1.500 de eroi români, germani, austrieci şi maghiari înhumaţi la Predeal sunt cunoscuţi.

„Ne axăm pe acţiuni în care tineri din naţiuni odată învrăjbite pot găsi o limbă comună, muncind acolo, în cimitir“, spune Erwin Hellmann, preşedintele din România a Uniunii Populare Germane pentru Îngrijirea Mormintelor de Război (VDK). Acţiunea a fost finanţată cu 12.600 de lei de Guvernul României. La final, cimitirul va fi trecut pe lista monumentelor şi inclus în circuitul turistic.

Niciun comentariu: