marți, 28 aprilie 2009

Orbii şi surzii, liber la volan

Gaura legislativă: şoferii care îşi reînnoiesc permisul nu mai trebuie să facă vizita medicală, dacă îşi depun actele
înainte de expirarea vechiului permis
Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie Bucureşti: „Cel puţin un sfert dintre cei care conduc sunt semiorbi“

Orbii, surzii sau persoane cu alte afecţiuni grave se pot sui în deplină legalitate la volan: vizita medicală periodică pentru şoferi a încetat de facto să mai existe, după ce modificările succesive ale Codului rutier, ale regulamentului de aplicare şi ale reglementărilor secundare au creat un vid legislativ.
Articolul 44 din Regulamentul de aplicare a Codului rutier este principala cauză a acestei situaţii: şoferii care îşi reînnoiesc permisul de conducere nu trebuie să mai facă vizita medicală, dacă depun actele înainte de expirarea vechiului permis. Practic, în acest fel, un şofer poate continua să aibă permis valabil vreme de zeci de ani, fără să mai treacă vreodată pe la doctor. Apoi, Ordinul 350 al Ministerului Sănătăţii stabileşte că medicul de familie ar trebui să trimită la control şoferii bolnavi, dar nu specifică nici un fel de sancţiuni pentru cei care nu se conformează şi nici nu defineşte vreo modalitate de comunicare a acestor date către poliţia rutieră.
Jumătate dintre cei care şofează acum pe şosele patriei nu ar mai primi permis de conducere dacă ar fi supuşi unui examen oftalmologic, susţin medicii specialişti. „Cel puţin un sfert dintre cei care conduc în prezent sunt semiorbi, adică au probleme oftalmologice grave, iar un alt sfert nu s-ar încadra în baremele medicale pentru obţinerea permisului. Am convingerea că 80 la sută dintre accidentele rutiere care nu au la bază alcoolul sau viteza excesivă se produc din cauza faptului că oamenii aceia pur şi simplu nu au văzut. Nimeni nu face însă examinări oftalmologice după accidente rutiere grave, care, aparent, nu au nici o justificare logică”, spune dr.Monica Pop, director al Spitalului de Oftalmologie Bucureşti. Aceasta a explicat că un om care vede bine cu un ochi şi prost cu celălalt, de exemplu, obţine o imagine neutră, prin suprapunerea celor două imagini diferite.
Din această cauză, asemenea şoferi nu apreciază corect distanţele şi provoacă accidente tragice. „De câte ori nu s-a întâmplat ca un conducător auto
să intre în depăşire şi să se izbească frontal de un autoturism care se afla mult mai aproape decât acesta avea impresia. Sau pietoni loviţi pe trecere pentru că şoferul a crezut că aceştia vor avea timp să treacă până maşina să ajungă acolo. Am avut ocazia să consult şoferul unui înalt demnitar, care n-ar fi avut dreptul să conducă nici o trotinetă, atât de prost vedea”, ne-a precizat dr. Monica Pop.
Controlul oftalmologic „pe şpagă”, aproape o crimă
Oftalmologii consideră că cel mai grav este faptul că oamenii aceştia nici măcar nu îşi dau seama că nu văd bine. „Am avut pacienţi care ajunseseră la vârsta de 50 de ani şi habar nu aveau că nu văd decât cu un singur ochi. Şi, în general, oamenii nu sunt conştienţi că au afecţiuni oftalmologice”, afirmă medicul oftalmolog Andrei Filip. Specialiştii avertizează că există foarte multe boli ale ochilor care apar în perioada de 10 ani în care conducătorii auto nu mai sunt obligaţi să-şi facă nici un fel de controale oftalmologice. „Chiar şi atunci când îşi obţin fişa medicală pentru permis, sunt mulţi şoferi care ori simulează, memorând tabela, ori plătesc pentru parafe şi nici nu ajung la medic.
Ca oftalmolog, trebuie să fii criminal ca să pui parafa unui inapt pentru conducere auto. Iar când pui parafa unui inapt care devine şofer profesionist eşti de trei ori criminal. Am văzut astfel de persoane cu afecţiuni oftalmologice grave care conduceau autocare şi microbuze. Am fost şi într-o comisie, acum câţiva ani, unde era cercetat cazul unui şofer de camion
care spulberase doi copii
pe trecerea de pietoni. S-a constatat că şoferul vedea cu un singur ochi”, ne-a mai spus dr.Monica Pop.
Infarct în trafic, în Piaţa Victoriei
Pentru poliţiştii bucureşteni, întâlnirile cu şoferii care conduc deşi au probleme grave de sănătate sunt destul de frecvente. Comisarul-şef Marian Motoc, şeful Brigăzii de Poliţie Rutieră (BPR), ne-a declarat că “ultimul incident de acest gen s-a petrecut acum trei zile, când un şofer a făcut pur şi simplu infarct la volan, în zona Piaţa Victoriei. Controlul medical ar trebui gândit astfel încât şoferii care-l trec să nu aibă afecţiuni care pot duce la producerea unor evenimente rutiere.
Nu mai vorbesc de faptul că medicii care fac controlul medical periodic ar trebui să se gândească în primul rând că şi ei sau familiile lor sunt participanţi la trafic, şi să facă fiecare examinare cu conştiinciozitate şi profesionalism. Orice şofer cu probleme vizuale sau auditive este un pericol, iar când condiţiile meteo devin nefavorabile, pericolul reprezentat de aceşti conducători auto creşte exponenţial. “
Şeful BPR nu crede că poliţiştii au cum să identifice şoferii cu probleme medicale, exceptând cazurile extreme: “Nu putem să ne apucăm acum să-i facem pe poliţişti şi doctori, să-i punem să facă vizite medicale pe marginea drumului. Fiecare instituţie trebuie să-şi facă treaba ei, cât mai bine”.

Niciun comentariu: