marți, 28 aprilie 2009

Intâlnire de gradul III la Paris. Presedintele Romaniei are o intrevedere cu cel al Siriei. Il va cere oare pe Hayssam?

Traian Basescu si Bashar al-Assad, presedintele Siriei, se intâlnesc, la Paris, unde participa la lansarea Uniunii pentru Marea Mediterana. Este foarte posibil ca intre cei doi sa aiba loc discutii privitoare la situatia lui Omar Hayssam, despre care exista informatii ca ar fi fost arestat in Siria pentru infractiuni care aduc atingere sigurantei nationale. Intrebarea care se pune in acest moment este: il va cere Basescu autoritatilor de la Damasc pe Hayssam, pentru a-si executa cei 20 de ani de puscarie la Bucuresti?
Traian Basescu se intâlneste, la Paris, cu presedintele Siriei, Bashar al-Assad, la lansarea Uniunii pentru Marea Mediterana. Presedintele Basescu s-a numarat printre cei 43 de lideri de stat care au participat la evenimentul de la Paris. Seful statului roman se va afla si astazi in preajma lui Bachar al-Assad, la ceremoniile prilejuite de Ziua Nationala a Frantei, la care liderul de la Damasc este invitat de onoare al presedintelui francez Nicolas Sarkozy. Potrivit
Presedintiei, obiectivul reuniunii la nivel inalt de la Paris pentru Mediterana este lansarea oficiala a initiativei “Procesul Barcelona: o Uniune pentru
Mediterana”, proiect menit sa revitalizeze eforturile de transformare a zonei Marii Mediterane intr-o zona de pace, democratie, cooperare si prosperitate. In urma cu trei ani, Traian Basescu facea apel la Assad sa se implice pentru a face lumina in cazul asasinarii fostului premier libanez Rafik Hariri.
In Siria, risca pedeapsa capitala
Intâlnirea pe care o va avea presedintele României, Traian Basescu, cu omologul sau sirian poate naste si o discutie privitoare la controversatul Omar Hayssam. Acesta este unul dintre cei doi teroristi cu acte in regula, judecati si condamnati de catre instantele de judecata din România. Al doilea este Mohammad Munaf care, alaturi de Hayssam, a fost gasit vinovat de rapirea, in 2005, a celor trei jurnalisti români in Irak. Omar Hayssam a primit 20 de ani de inchisoare, printr-o hotarâre definitiva in România, insa a reusit sa fuga din tara, refugiindu-se in Siria. Potrivit unor informatii vehiculate pe canale care doresc sa-si pastreze anonimatul, Omar Hayssam ar fi fost arestat in Siria, fiind condamnat de infractiuni care aduc atingere sigurantei statului sirian. Siria este stat islamic, iar astfel de infractiuni, spun surse informate din zona respectiva, se pedepsesc cu moartea. De altfel, doar vointa politica a oficialitatilor de la Bucuresti poate influenta, intr-o oarecare masura, factorii de decizie de la Damasc sa ni-l expulzeze pe terorist pentru a-si ispasi aici pedeapsa privativa de libertate. Fapt ce, spun surse avizate, ar fi si in beneficiul condamnatului, care risca, in masura in care va fi gasit vinovat in Siria, pedeapsa capitala. Ramâne de vazut daca discutiile bilaterale oficiale sau mai putin oficiale dintre Traian Basescu si omologul sau sirian vor atinge si problema “Hayssam” si, eventual, cât “costa” statul român o expulzare a teroristului.
Arestat la domiciliu
“Gardianul” a dezvaluit, saptamâna trecuta, ca Omar Hayssam a fost pus, potrivit unor surse, sub arest la domiciliu, fiind acuzat de doua fapte de atingere a sigurantei nationale a Siriei. Aceleasi surse sustin ca a fost incarcerat in inchisoarea politica Tadmor, dupa ce ar fi stat in arest la domiciliu. Autoritatile române stiau ca protectorul din Siria al lui Omar Hayssam era Assef Shawkat, fostul sef al serviciilor
secrete militare siriene si cumnatul presedintelui Bashar Al-Assad. Shawkat este unul dintre cei cinci oficiali sirieni care ar fi trebuit inculpati pentru asasinarea lui Rafiq Hariri, dar, in mod misterios, numele lor au disparut din raportul procurorului german, mandatat de ONU, Detlev Mehlis. Printre aceste nume se afla si fratele lui Al-Assad, Maher Assad. Pe 6 aprilie, liderul din exil al opozitiei siriene, Abd Al-Halim Khaddam, a anuntat ca are informatii din tara natala potrivit carora Shawkat a fost pus in arest la domiciliu, cu garzi la poarta, fiind banuit de implicare in asasinarea liderului Hezbollah, Imad Mughniya. Ancheta ar fi fost condusa de un apropiat al lui Bashar, Amid Khafez Maklouf. Siria nu a confirmat informatia, dar a anuntat ca, la conducerea serviciului secret al armatei, a fost numit Ali Younes, in locul lui Shawkat. Din acel moment, in România, s-a zvonit permanent ca si Hayssam a fost arestat.
Doi teroristi, condamnati in lipsa
Situatia in care se gaseste, astazi, Omar Hayssam lasa sa se inteleaga ca acesta nu va ajunge niciodata in România pentru a-si executa pedeapsa. Nu este singurul caz de acest gen, când este vorba despre terorism, lumea araba si implicarea serviciilor secrete in astfel de afaceri
. Mâna dreapta a lui Omar Hayssam, Mohammad Munaf, care a primit, in România, zece ani de inchisoare pentru operatiunea “Rapirea din Irak”, a fost si el condamnat la moarte de catre instanta din Bagdad. In prezent, el se afla in custodia trupelor americane, iar in luna septembrie a acestui an, Curtea Suprema a Statelor Unite ale Americii urmeaza sa se pronunte la oportunitatea detinerii si executarii unui cetatean american in Irak. Mohammad Munaf are dubla cetatenie americana si irakiana.
Stefan Glavan: Assad vrea sa viziteze Romania
“Subiectul Omar Hayssam nu a fost abordat sub nici o forma”, a declarat in exclusivitate pentru “Gardianul” presedintele Comisiei de Politica Externa din Camera Deputatilor, conservatorul Stefan Glavan, care a efectuat saptamana trecuta o vizita in Siria. “Este o problema a administratiei lor interne”, a precizat deputatul PC. Glavan a spus ca a avut o intalnire de peste o ora cu presedintele Siriei, Bashar al-Assad, la Damasc, in care liderul sirian si-a exprimat intentia de a vizita Romania. “Presedintele Bashar al-Assad vrea ca Romania sa fie o interfata a relatiilor Siriei cu Europa, tinand cont de relatiile bune ale tarii noastre cu Siria. De asemenea, Al-Assad si-a exprimat speranta ca Romania va fi prima tara din UE care va semna Tratatul de Asociere a Siriei cu Uniunea Europeana”, a declarat deputatul roman. Cat despre relatiile romano-siriene, acestea sunt, in viziunea presedintelui Assad, ca “un avion cu motoarele turate la maximum”, Siria dorind ca “avionul sa isi continue zborul, si nu sa se prabuseasca”, a subliniat Glavan.

Niciun comentariu: