marți, 28 aprilie 2009

Viteza pe Internet mai mare de 100 de ori în cinci ani

Cercetătorii de la Universitatea din Sydney au inventat un circuit integrat, ce foloseşte pentru transferul de date direct lumina care circulă prin fibrele optice. Fără traductorii cu componente exclusiv electronice, care procesau datele transmise şi întârziau astfel trecerea datelor, teoretic, viteza internetului
poate creşte până la 100 de ori.

În momentul actual, fibrele optice pe care se bazează infrastructura Internetului au la fiecare capăt al fibrei circuite electronice
, care captează lumina, o transformă în şiruri de 010101010 (pe care le şi verifică), după care livrează şirurile de biţi următorului tronson de fibră optică. Astfel, se poate spune că performanţa transferului de date, depinde direct de performanţa acelor circuite, pentru că prin interiorul fibrelor optice, datele circulă mult mai rapid.

Tocmai aici au intervenit cercetătorii australieni. Chipul pe care l-au creat foloseşte "o bucăţică de sticlă zgâriată" - după descrierea oferită chiar de Ben Eggleton, şeful CUDOS (Centre for Ultrahigh bandwidth Devices for Optical Systems) - care trimite direct lumina spre următoarea destinaţie, fără a mai prelucra şi reprelucra datele.

Profesorul Eggleton a declarat că dispozitivul opto-electronic de dimensiunea unei unghii, ar putea ajunge să fie comercializat şi folosit peste cinci ani. Noul tip de infrastructură bazat pe acest dispozitiv ar fi de 100 de ori mai performantă decât cel actual. Practic, cipul acţionează similar macazurilor şinelor de tren dintr-un nod de cale ferată. Actualul sistem presupune descărcarea mărfii din vagoanele trenului ajuns în nod şi reîncărcarea ei într-un alt tren, care are destinaţia potrivită. Sistemul care se va baza pe cipul minune elimină necesitatea descărcării şi reîncărcării, pentru că cipul poate "schimba macazul", pentru a îngădui trecerea trenului - aşa cum este - spre destinaţie.

Cipul, pe care echipa australiană l-a dezvoltat în colaborare cu alte două echipe de cercetători din Danemarca şi din China, este fabricat din calcogenită (un compus chimic binar), pe suprafaţa căruia au fost litografiate (zgâriate :D ) canale de dimensiuni foarte reduse. Performanţele acestui cip au fost demonstrate pe data de 9 iulie 2008 la Conferinţa Opto-Electronică şi de Comunicaţii de la Sydney.

Niciun comentariu: