miercuri, 25 martie 2009

Basescu comanda si inflatiei

Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, ca, din cauza efectelor evolutiei mediului de afaceri
international, Romania a modificat obiectivul privind inflatia din 2008, de la 4,5% la 5,5%, iar pentru anul viitor este anticipat un nivel de 3,8%, transmite Mediafax.
"Din pacate, in ultimele doua luni ale anului trecut si in primele luni ale acestui an, obiectivele noastre in legatura cu acest subiect (n.r. - inflatia) nu au fost atinse. In 2007 obiectivul nostru a fost o inflatie anuala de 4,8%, dar, din nefericire, am atins 5,5% din inflatia anuala. In 2008 ne-am propus o inflatie de 4,5%, dar, din cauza efectelor evolutiei mediului de afaceri international, am corectat acest obiectiv la nivelul de 5,5%. Pentru anul urmator ne-am propus un obiectiv de inflatie de 3,8%", a spus seful statului la deschiderea Forumului Economic Romano-Suedez organizat la Stockholm.
Datele prezentate de Basescu sunt diferite fata de cele indicate de Institutul National de Statistica (INS), Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
Inflatia de la finele anului trecut a urcat la 6,57%, potrivit INS, tinta bancii centrale fiind, pentru 2007, de 4%, plus/minus un punct procentual.
In cel mai recent asupra inflatiei, publicat la inceputul lunii februarie, BNR a revizuit in crestere, cu 1,6 puncte procentuale, prognoza de inflatie pentru acest an, de la 4,3% la 5,9%, si estimeaza pentru decembrie 2009 o inflatie anuala de 3,9%. Tinta bancii centrale a ramas nemodificata, pentru 2008 fiind de 3,8%, plus
minus un punct procentual, iar pentru 2009 - de 3,5%, plus minus un punct procentual.
CNP a revizuit in crestere estimarile privind majorarea preturilor in acest an, cu 0,9 puncte procentuale, astfel ca inflatia se va situa, la finele anului 2008, la 5,4%, potrivit variantei preliminare a prognozei de primavara. Presedintele Basescu s-a intalnit, miercuri dimineata, la Stockholm, cu reprezentanti ai mediului de afaceri din aceasta tara, la deschiderea Forumului Economic Romano-Suedez.
Basescu a sustinut un discurs in limba engleza, precizand la inceput ca acesta reprezinta un nou prilej pentru presa sa rada si sa critice modul in care el vorbeste aceasta limba.
Presedintele Basescu le-a facut o prezentare "pragmatica" oamenilor de afaceri suedezi prezenti la eveniment asupra economiei romanesti. El a precizat ca in Romania se inregistreaza de cativa ani crestere economica si a subliniat
ca prioritatea in acest moment in Romania este tinerea sub control
a inflatiei.

Niciun comentariu: