marți, 24 martie 2009

Spania: atentat atribuit separatiştilor basci

Ultima zi de campanie
electorală înaintea alegerilor de duminică din Spania a fost tulburată de un atentat atribuit separatiştilor basci. Principalele partide şi-au anulat marşurile electorale la aflarea veştii că un fost consilier local al Partidului Socialist, de guvernare, a fost asasinat în Ţara Bascilor.

Isaias Carrasco a fost ucis în faţa soţiei şi a fetiţei sale în oraşul Mondragon, după ora prânzului. Martorii oculari afirmă că fostul consilier local socialist a fost împuşcat de mai multe ori şi a decedat ulterior la spital.

Anul trecut, victima a candidat pe listele socialiştilor, aflaţi la guvernare, într-o zonă care este dominată politic de ANV, o formaţiune acuzată că ar avea legături cu ETA, gruparea separatistă bască.

Nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea atacului, însă mass media spaniolă aminteşte că ETA a comis în trecut sute de asasinate de acest fel.


Liderul partidului popular, Mariano Rajoy, spune că vinovaţii de această crimă sunt teroriştii, asasinii din ETA. Încă o dată dau dovadă că ignoră statul de drept şi voinţa majorităţii spaniolilor.

Jose Luis Rodriguez Zapatero

Atacul survine cu doar două zile înainte de scrutinul de duminică. Premierul Zapatero şi liderul Partidului Popular, de opoziţie, au anulat mitingurile electorale iar Parlamentul a fost convocat într-o sesiune de urgenţă.

"Liderul partidului popular, Mariano Rajoy, spune că vinovaţii de această crimă sunt teroriştii, asasinii din ETA. Încă o dată dau dovadă că ignoră statul de drept şi voinţa majorităţii spaniolilor", adaugă el.

Nu este clar dacă atacul de vineri va influenţa modul în care se va vota duminică. Premierul socialist Zapatero are un avans de 4 procente în sondajele de opinie.

A ajuns la putere în mod surprinzător în 2004, după atentatul terorist de la Madrid, în cursul căruia extremiştii islamiştii au ucis aproape două sute de persoane.


Jose Luis Rodriguez Zapatero şi Mariano Rajoy la ultima dezbatere televizată

Atunci, tinerii au ieşit în număr mare la vot, iritaţi de faptul că guvernul conservator a dat vina pe ETA pentru acest atentat, în mod eronat.

Premierul speră ca politicile sale liberale, cum ar fi legalizarea mariajelor homosexuale sau facilitarea procedurilor de divorţ, vor aduce şi de această dată tinerii la urne.

Şi asta în ciuda faptului că în Spania au apărut semnale că creşterea economică puternică din ultimii 10 ani, alimentată de majorarea preţului caselor, este pe punctul de a se opri.

În 2006, domnul Zapatero a întrerupt negocierile cu gruparea separatistă ETA, acuzând-o de încălcare repetată a acordului de încetare a focului. Opoziţia îl acuză însă că nu a avut o poziţie suficient de categorică în relaţia cu separatiştii.

Partidul Popular la propune alegătorilor reducerea impozitului pe salarii şi înăsprirea legilor de control al imigraţiei.

Niciun comentariu: