miercuri, 25 martie 2009

Geoană promite a 13-a pensie, Năstase scrie cartea neagră a Alianţei, Mitrea desenează harta baronilor

De trei zile, Miron Mitrea şi Mircea Geoană poartă discuţii cu baronii locali ai PSD la sediul de campanie din Cotroceni. Principala grijă a partidului este desemnarea grabnică a candidaţilor „uninominali” pentru şefia consiliilor judeţene, deoarece ei vor fi, după cum spunea ieri Mircea Geoană, „vectorii principali ai campaniei în alegerile locale”. Discuţiile se poartă cu fiecare organizaţie în parte aproximativ după acelaşi ritual: se trece în revistă situaţia organizaţiei, stadiul în care se află fiecare cu desemnarea candidaţilor pentru primării, resursele necesare în campanie şi, cel mai important, cine va candida
din partea filialei pentru funcţia politică ce va avea cea mai marea
greutate în judeţ, şef de CJ.

Luni au trecut pe la sediul din strada Obedenaru filialele din Giurgiu, Călăraşi şi Vâlcea, marţi – Argeşul, Tulcea, Vasluiul, Buzăul şi Gorjul, ieri – Dâmboviţa, Bacăul, Vrancea, Galaţiul şi, pe seară, Braşovul. Mâine sunt programate or­­­ga­­nizaţiile din Teleorman, Sibiu, Olt şi Maramureş, iar pelerinajul filialelor va continua toată săptămâna, ultimii fiind programaţi pesediştii bucureşteni ai lui Marian Vanghelie. Se preconizează ca, pe 6 aprilie, să aibă loc o mare lansare naţională a tuturor candidaţilor la marile primării şi la consiliile judeţene. În general, PSD merge pe principiul ca actualii şefi de consilii judeţene să candideze, dată
fiind popularitatea mare pe care o au în teritoriu.

Din cei 20 de pesedişti care deţin şefia CJ, vor candida mai mult
ca sigur Marian Oprişan (Vrancea), Nicuşor Constan-tinescu (Constanţa), Liviu Dragnea (Teleorman), Gavril Mârza (Suceava), Constantin Conţac (Botoşani), Dragoş Benea (Bacău), Ion Prioteasa (Dolj), Constantin Nicolescu (Argeş), Ion Călinoiu (Gorj), Silvian Ciupercă (Ialomiţa), Gheorghe Bunea Stancu (Brăila), Gheorghe Ana (Dâmboviţa). La Vâlcea, va fi trimis să candideze actualul viceprimar al consiliului, Ion Câlea. Pentru una dintre cele mai importante mize financiare ale momentului, CJ Iaşi, PSD oscilează între actualul şef al consiliului, Lucian Flaişer, şi Constantin Simirad, considerat de liderii de la Bucureşti „un foarte bun organizator”.

Pentru consiliile care nu aparţin acum PSD, partidul testează în aceste zile mai multe nume de candidaţi. De pildă, PSD Galaţi a venit la întâlnirea de ieri cu trei propuneri, Mitrea şi Geoană urmând a decide care este cea mai potrivită pentru a-l concura pe baronul „la zi”, Constantin Durbacă, de la PC. În ceea ce priveşte judeţele „fără speranţă”, PSD vrea să meargă cu artileria grea. Astfel, la Cluj şi Timiş, Geoană le va propune lui Ioan Rus şi Ilie Sârbu să candideze. Pentru CJ Prahova, PSD a încercat să-l oferteze pe Florin Anghel (independent, ex-PC), dar se pare că va merge pe mâna unui „intern”, Marian Săniuţă. Pentru CJ Braşov nu există încă o soluţie, situaţie care se întâlneşte la mai toate filialele din Ardeal.

Remix „Cornuleţ cu lapte”

În paralel, departamentele PSD lucrează la oferta
electorală şi la un document amplu, „raport pe 1.200 de zile de guvernare ale Alianţei D.A., în formule combinate”, după cum a anunţat ieri şeful Consiliului Naţional, Adrian Năstase. La rândul său, Mircea Geoană a punctat câteva proiecte cu care PSD vrea să cucerească electoratul. De departe, cel mai spectaculos este cel numit „planul a 13-a pensie”. Este vorba de o pensie pe care Mircea Geoană a anunţat că o va da în două tranşe, „jumătate de Paşti, jumătate de Crăciun”.

Niciun comentariu: