marți, 24 martie 2009

Criza din Columbia s-a incheiat

Santo Domingo - Republica Dominicana

Presedintii celor trei tari implicate in recenta criza sud-americana (Columbia, Venezuela si Ecuador) au semnat o declaratie care pune capat situatiei create de violarea teritoriului ecudorian de catre forte militare columbiene. Interventia armatei columbiene s-a soldat cu uciderea unui lider al unei factiuni rebele si a altor 21 de persoane din apropierea acestuia.

"Avand a promisiune ferma de a nu viola pe viitor o tara infratita si cu cererea scuzelor de rigoare [din partea Columbiei], putem considera acest incident incheiat," a declarat presedintele ecudorean, domnul Rafael Correa.

Correa, impreuna cu presedintele venezuelean Hugo Chavez si cu Alvaro Uribe, presedintele Columbiei, si-au strans mainele in semn de pace la capatul unei intalniri destul de tensionate.

In acordul semnat cu aceasta ocazie, liderii politici ai tarilor respective au condamnat actiunea Columbiei si au afirmat ca nici o tara nu are dreptul de a viola teritoriul unei alte tari. Correa si Chavez au acceptat scuzele Columbieie pentru acest incident.

Chavez a spus ca relatiile comerciale ale tarii sale cu Columbia vor creste. Declaratia vine la doar doua zile dupa ce afirmase ca nu va mai cumpara nici macar un "bob de grau" de la vecinii sai.

Niciun comentariu: