miercuri, 25 martie 2009

O ţară de procurori

Norica Nicolai vrea să umple ţara cu milioane de procurori. Acesta va fi rezultatul unei propuneri legislative a fostului viitor ministru de Justiţie. Practic, Norica, în calitatea sa de preşedinte al Comisiei juridice a Senatului, împreună cu senatorul PSD Şerban Nicolae, a năşit un amendament la Codul de procedură penală. Potrivit acestuia, înregistrările ambientale sau accidentale pot fi folosite ca probe în infracţiuni de corupţie, contra persoanei, contra patrimoniului sau specifice crimei organizate. Aceste înregistrări pot fi făcute de “părţi sau de alte persoane”. Înregistrări accidentale înseamnă în mod clar înregistrări fără autorizarea judecătorului. “Părţi” sau “alte persoane”, pot fi atât persoane fizice cât şi juridice, cum ar fi – de exemplu – serviciile
de informaţii.

E greu de spus ce o fi fost în mintea fostului procuror Norica Nicolai când a conceput o asemenea grozăvenie. În primul rând, acest amendament va duce la
încălcarea mai multor drepturi ale omului, prevăzute şi garantate atât de legislaţia internă cât şi de cea internaţională. În al doilea rând, într-o ţară de pârâţi şi de procesomani cum este România, este de presupus că se va dezlănţui o adevărată isterie a înregistrărilor pe şest.

Oricine va dori să se răzbune pe cineva va putea foarte uşor să facă acest lucru. Porneşte o discuţie, lansează un subiect provocator sau jignitor şi apasă pe butonul de înregistrare al mobilului sau reportofonului abia în momentul în care interlocutorul se dezlănţuie şi poate trece, de exemplu, la ameninţări verbale. Şi acesta este doar un exemplu banal. Mai ales la unele dintre infracţiunile contra persoanei acest gen de înregistrări pot fi probe “beton”.

În aceste condiţii, caseta sau CD-ul, adică “dovada” infracţiunii, ar putea deveni blazonul Procuraturii române. Iar cetăţenii patriei s-ar putea transforma cu toţii în procurori şi investigatori, adică în organe prezente mereu la datorie. Acest lucru se întâmplă la ani buni după ce, constrânşi de CEDO şi de Europa, am luat mandatul de interceptare de la procuror şi l-am dat judecătorului. Iar acum, după mintea liberalei Norica Nicolai şi a pesedistului Şerban Nicolae, luăm mandatul şi de la judecător şi îl dăm... cetăţeanului.

Deşi există posibilitatea ca acest amendament absurd al fostei procuroare comuniste de la Olteniţa să fie aplicat, nimeni nu s-a întrebat cine va verifica identitatea vocilor de pe milioanele de înregistrări care vor fi aruncate în braţele judecătorilor. Până una, alta, în toată România există, mare şi lat, un singur expert autorizat pentru aşa ceva.

Într-un astfel de sistem
judiciar, tip turnul Babel, aproape că nu mai contează cine este ministrul Justiţiei. Probabil, dacă tot nu s-a “ales” doamna Norica, la fel de bine ar fi putut să fie ministru şi... nepoata.

Niciun comentariu: