marți, 24 martie 2009

Dilema lui Băsescu despre uninominal: "Dacă în acelaşi colegiu candidează Hrebenciuc şi un manelist, pe cine alege românul?"

Preşedintele Traian Băsescu este relativ mulţumit de forma aprobată de Parlament a Legii privind votul uninominal, deşi nu este ceea ce şi-a dorit. Şeful statului a mărturisit acest lucru, ieri, într-o emisiune a postului public de radio. „Legea votului uninominal, este o formă hibridă între votul de listă şi formula radicală, pe care eu am propus-o la referendum românilor. (...) Actuala formă este o jumătate de pas de la votul de listă către formula radicală pe care eu am propus-o. (...) Dar nu pot să nu recunosc că, faţă de votul de listă, este un progres”, a spus Băsescu.

Nemulţumirea preşedintelui se referă la sistemul
de distribuţie a mandatelor, în cazul în care nici un candidat nu întruneşte majoritatea într-un colegiu: „Deficienţa majoră a acestui sistem este că, după ce intră în mod automat cei care au 51% din voturi, pe urmă se intră iarăşi în jocul redistribuirilor şi de multe ori, cel care-i pe primul loc, dar care n-are 51%, are 42% din voturi, nu va intra în Parlament şi va intra unul cu 8 procente, care se află pe ultimul loc, pentru că se cumulează numărul de voturi, până la urmă, în contul fiecărui partid şi sistemul de distribuţie trebuie să garanteze valorificarea tuturor voturilor pentru fiecare din partide. Din acest motiv, românii vor fi nemulţumiţi că parte din cei care sunt pe locul I, chiar pe locul II, chiar pe locul III, nu vor intra în Parlament şi vor intra unii care sunt mult mai jos pe listă”.

După ce s-a declarat convins că legea este constituţională şi va fi declarată ca atare de către Curte, Traian Băsescu a ţinut să calmeze şi temerile că, în Legislativ, se va intra, de fapt, pe bază de notorietate: „Poveştile cu «vor veni lăutarii, vor veni maneliştii»... Domnule, este imposibil, pentru că niciodată românii nu vor accepta să fie reprezentaţi de oameni care ei ştiu că nu-i pot reprezenta din punct de vedere al pregătirii, din punct de vedere al ocupaţiei! În al doilea rând, mergând prin absurd, că cineva o să trimită un domn, o doamnă care cântă manele, poate ar fi interesant de văzut, dacă în acelaşi colegiu candidează domnul Hrebenciuc şi un manelist, pe cine alege românul? Nu? Iar responsabilitatea va fi împărţită între politician, partid şi alegător”.

Viorel Hrebenciuc nu este singurul om politic pe care Băsescu l-a atacat indirect. În colimatorul preşedintelui a intrat şi Sorin Oprescu, pe care şeful statului l-a acuzat practic de plagiat. Vorbind despre învăţământ şi despre uşurinţa cu care se acordă, în România, titlul universitar de doctor, Băsescu a dat exemplul cazul lui Sorin Oprescu: „(Universităţile) trebuie să aibă profesori care deja îţi predau materia din propria lor cercetare şi nu copie
, ca să ajungă doctori. Schimbă numele Sorin Oprescu de pe lucrarea unui străin, pune la xerox numele Sorin Oprescu şi îl prezintă în dosarul de doctorat”.

Niciun comentariu: