marți, 24 martie 2009

ETA loveşte înainte de alegeri

Un membru al Partidului Socialist spaniol a fost ucis ieri în oraşul nordic Mondragon, cu numai două zile înaintea alegerilor legislative din Spania, într-un atentat care a dus la suspendarea campaniei
electorale înaintea votului programat pentru duminică, informează AFP şi Reuters.

Isaias Carrasco, un fost consilier local în vârstă de 42 de ani, a fost împuşcat pe la spate cu mai multe focuri de armă, în timp ce ieşea din locuinţa sa alături de fiică şi soţie. Atacul a fost atribuit de autorităţile regionale organizaţiei separatiste ETA, care luptă de peste 40 de ani pentru independenţa Ţării Bascilor, un teritoriu aflat în nordul Spaniei şi sud-vestul Franţei. Atacul, care l-a determinat pe premierul socialist Jose Luis Rodriguez Zapatero să convoace o reuniune de urgenţă a tuturor partidelor politice, a avut loc în ciuda alertei antiterorism de nivel maxim decretată în Spania pentru scrutinul legislativ.

Conform celor mai recente sondaje de opinie, Zapatero, 47 de ani, şi socialiştii speră să câştige un al doilea mandat consecutiv, având un avantaj de circa 4% înaintea conservatorilor din Partidul Popular, condus de Mariano Rajoy, 52 de ani. O victorie a lui Zapatero ar confirma o constantă a vieţii politice spaniole moderne: de la moartea dictatorului Francisco Franco în 1975, toţi liderii aleşi ai epocii democratice au avut cel puţin două mandate. Surprizele nu sunt însă excluse. Dincolo de efectele pe care atentatul de ieri le poate avea asupra opţiunii alegătorilor, prezenţa la vot este un alt factor ce poate înclina decisiv balanţa, conservatorii având un electorat mult mai disciplinat decât cel al socialiştilor.

Niciun comentariu: