miercuri, 25 martie 2009

Instigaţi să ne decimăm pădurile

Austroprojekt ne recomandă să tăiem cu 70% mai mulţi arbori
Firma sugerează doborârea copacilor chiar şi înainte de vârsta de exploatare
FAP: Se apără interesul unor firme forestiere din străinătate
Dezastrele provocate de tăierea pădurilor din România par să fi fost uitate sau cel puţin ignorate de autorităţi. Ca de obicei, singurele care se sesizează sunt organizaţiile nonguvernamentale. Astfel, Federaţia pentru Apărarea Pădurilor (FAP), ONG care se ocupă de protejarea pădurilor din România indiferent de forma de proprietate, a contestat studiul realizat de o societate austriacă, prin care se recomanda creşterea cu aproape 70% a volumului anual al tăierilor. Austroprojekt, societatea desemnată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să realizeze un studiu preliminar legat de acest aspect, este acuzată de FAP că dezinformează asupra potenţialului industrial al pădurilor României, stimulând, fără bază reală, investiţii în industriile de exploatare şi de industrializare a lemnului.
"După cum se ştie, pădurile ţării - atât de necesare pentru asigurarea echilibrului ecologic în ţară şi implicit, a siguranţei naţionale - sunt ameninţate în structura
şi existenţa lor de o multitudine de factori agresivi, cum sunt: schimbările climatice globale, corupţia şi tăierile ilicite, legislaţia silvică permisivă, incoerentă şi contradictorie", notează preşedintele FAP, Marian Stoicescu, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, la
aceşti factori distructivi, în ultimul timp, s-au adăugat şi "insistenţele unor instituţii internaţionale, care urmăresc majorarea nejustificată şi periculoasă a volumului tăierilor în pădurile ţării, ceea ce ar fi în interesul unor firme forestiere din ţară sau străinătate", odată ce studiul recomandă majorarea volumului anual al pădurilor din România cu până la 10 milioane metri cubi.
"Firma austriacă Austroprojekt, desemnată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România şi finanţată prin Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, în cadrul studiului referitor la «Silvicultura şi industria forestieră din România», în baza unor calcule nefundamentate, ignorând realităţile româneşti, recomandă majorarea volumului anual al tăierilor din pădurile ţării noastre de la 16-17 milioane metri cubi cât a fost în ultimii ani, la 23-27 milioane metri cubi pentru următorii ani", susţine FAP, precizând că austriecii au adoptat în principal "tăierea pădurilor înainte de vârsta exploatabilităţii" şi "creşterea cu aproximativ 65 la sută a volumului de extras prin rărituri în pădurile tinere".
Nivelul actual este deja cu 5.000 mc mai mare
ONG-ul arată în protestul său că volumul de lemn posibil recoltat este exagerat de firma austriacă, aceasta dezinformând "pe plan intern şi internaţional asupra potenţialului industrial al pădurilor României, stimulând, fără o bază reală, mari investiţii autohtone şi străine în industriile de exploatare şi de industrializare a lemnului". În opinia reprezentanţilor FAP, acest lucru va duce la epuizarea resurselor forestiere accesibile, la destabilizarea pădurilor ţării, la degradarea ireversibilă a mediului şi, în timp, va genera şomaj şi convulsii sociale. "Aceste procese vor fi cu atât mai intense şi îndelungate cu cât se va întârzia dotarea tuturor pădurilor cu drumuri forestiere", notează FAP.
Alte acuze aduse Austroprojekt privesc măsurile "nepotrivite" condiţiilor naturale şi sociale precum înfiinţarea de culturi speciale pentru celuloză în locul pădurilor polifuncţionale.
"Se precizează că studiul menţionat mai sus a fost dezbătut într-o consfătuire organizată în luna februarie 2008 la Sinaia cu participarea reprezentanţilor MADR, RNP - Romsilva, asociaţiilor proprietarilor de păduri, ONG-uri, dar la care nu au fost invitaţi membri ai Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor, ai Academiei Române şi ai Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, susţine preşedintele FAP, Marian Stoicescu. Exprimându-şi profunda îngrijorare faţă de nivelul "posibilităţii" anuale a pădurilor, de 22,5 milioane metri cubi, Stoicescu a arătat că acest nivel este mai mare cu aproximativ cinci milioane metri cubi faţă de cel anunţat de institutul de profil (ICAS), în anul 2002.
Sperând că austriecii de la Austroprojekt îşi vor "revizui concepţia şi studiul preliminar", FAP a cerut conducerii Ministerului Agriculturii şi Romsilva să nu pună în aplicare
studiul menţionat şi să aibă în vedere "gravitatea consecinţelor eventualei aplicări a recomandărilor cuprinse în studiul elaborat de firma austriacă".
Tranzacţiile ilegale ale austriecilor
Preşedintele FAP ar putea face referire în comunicatul său la ilegalităţile comise în urmă cu trei ani de firma austriacă SC Schweighoffer Holzindustrie SRL Sebeş. Aşa cum am mai scris, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii de atunci, Vasile Lupu, ne-a informat că austriecii din Sebeş au fost amendaţi cu 11.000 lei, fiindu-le confiscată cantitatea de 6.270 metri cubi pentru care nu aveau acte de provenienţă.
În urma verificărilor efectuate de inspectorii ITRSV Cluj, în judeţul Alba, s-a dispus continuarea controlului
la firmele şi persoanele fizice care au furnizat masa
lemnoasă către SC Schweighoffer Holzindustrie SRL Sebeş. După verificare au fost sancţionate 11 firme cu amenzi în valoare totală de 6.280 lei, fiindu-le confiscaţi 330 metri cubi de material lemnos. De asemenea, din verificarea suprafeţelor forestiere aflate în posesia a 12 proprietari au rezultat tăieri ilegale în volum de 170 metri cubi.

Niciun comentariu: