marți, 24 martie 2009

Cui aparţin comorile scufundate în ocean?

Doar tezaurele galioanelor spaniole ajunse pe fundul mării valorează circa 116 miliarde de euro. Guvernul de la Madrid încearcă să le protejeze

Spania dispune deja de un inventar al comorilor sale aflate pe fundul oceanelor planetei. Lista, alcătuită de compania iberică Narea Arqueologia Subacuatica, este de fapt un inventar al corăbiilor care s-au scufundat cu tot cu încărcătura lor în lunga perioadă în care această ţară a deţinut un vast imperiu colonial.

Mai multe hărţi au fost întocmite pentru a localiza epavele deja reperate în Marea Mediterană şi în Oceanul Atlantic
. Dar acestea nu cuprind decât o parte din "tezaurele arheologice" submarine. Există mii de cazuri în care nu se ştie nimic despre circumstanţele în care ambarcaţiuni – încărcate cu aur şi argint sau documente importante din istoria Spaniei – au dispărut în adâncurile apelor.

Unii experţi entuziaşti nu ezită să estimeze bogăţii­le care zac pe fundul mărilor la circa 116 miliarde de euro, adică echivalentul Produsului
Intern Brut al Irlandei. Dar alţii, mai prudenţi, spun că o astfel de evaluare este imposibil de realizat.

Experţii afirmă însă că valoarea financiară a acestor comori contează mai puţin, deoarece vestigiile arheologice, în Spania, nu aduc îmbogăţirea nimănui. Legislaţia interzice – într-adevăr – comerţul cu obiecte care aparţin patrimoniului naţional. "Ar trebui ca acest lucru să se ştie, este foarte important", subliniază Javier Noriega, un tânăr arheolog de la societatea Narea Arqueologia Subacuatica.

Un inventar incomplet

De altfel, angajaţii de la Narea Arqueologia Subacuatica critică vehement metodele folosite de vânătorii de comori. "Pentru noi, arheologii spanioli, o epavă nu poate fi considerată un produs comercial generator de profituri. Nu definim niciodată o epavă drept «comoară».

Ceea ce ne interesează este istoria pe care o dezvăluie corăbiile scufundate", explică Noriega. Primul inventar al epavelor, care a fost întocmit nu demult, este departe de a fi exhaustiv. Nu sunt incluse în această listă decât cele care sunt reperate cu precizie.

Specialiştii în arheologie submarină urmează o logică incontestabilă: nu se poate proteja decât ceea ce poate fi localizat. Pe lista epavelor cunoscute cu precizie figurează: "Bretendona" (scufundată în 1554), "Angel Bueno" (1563), "Nuestra Señora de la Conception" (1715) sau "Señora de las Mercedes" (1804).

Compania Odyssey a descoperit peste 500.000 de monede de aur şi argint, ceea ce ar putea constitui cea mai mare comoară descoperită vreodată pe un vas scufundat

O adevărată "bătălie" judiciară s-a declanşat între statul spaniol şi compania americană Odyssey Marine Exploration, specializată în cercetări arheologice submarine. La 18 mai 2007, firma
americană a anunţat descoperirea unei comori de 17 tone, ce includea 500.000 de monede de aur şi argint provenite de pe o epavă din epocă, pe care a numit-o "El Cisne Negro" (Lebăda Neagră).

Pentru autorităţile de la Madrid, chiar dacă Odyssey nu a precizat locul exact al comorii descoperite, este mai mult ca sigur că aceasta a fost găsită în Strâmtoarea Gibraltar. De asemenea, spaniolii nu au nicio îndoială că epava era a lor.

Niciun comentariu: