marți, 24 martie 2009

Noua Intifada

Orasul Sfant a cunoscut joi una dintre zilele cele mai negre din istoria sa zbuciumata: masacrul de la scoala de studii talmudice Rav Kook, soldat cu moartea a opt elevi si ranirea altor 35. Televiziunea gruparii libaneze Hezbollah a anuntat, ulterior, ca atacul a fost revendicat de grupul necunoscut Kataeb Ahrar el-Jalil (Brigazile oamenilor liberi din Galileea) - Grupul martirului Imad Moughnieh si martirii din Gaza. Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit joi seara in sesiune de urgenta, pentru a discuta situatia din Orientul Mijlociu, dupa atentatul din Ierusalimul de Vest.
Drama a inceput la ora 3 dimineata, cand un terorist palestinian, domiciliat in cartierul arab din estul Ierusalimului, a ucis doi paznici si a reusit sa ajunga in sala mare a scolii. Aici se aflau numerosi elevi care isi petrecusera noaptea studiind Talmudul. Teroristul a tras cu Kalasinikov-ul de la mica distanta. Elevii au incercat sa se salveze sarind de la fereastra si ascunzandu-se dupa banci si scaune
. Rafalele de gloante au alertat un militar israelian, care s-a deplasat la locul macelului si a tras asupra palestinianului in varsta de 25 de ani. In scurt timp au sosit la fata locului numeroase forte de securitate, politisti si ambulante. Operatiunile de salvare au fost ingreunate de zvonul ca atacantul avusese un tovaras care se afla inca ascuns in scoala. Ulterior, s-a confirmat faptul ca teroristul fusese angajat ca sofer al institutiei.
Atentat revendicat

Actiunea sangeroasa de la Ierusalim a fost revendicata de organizatia terorista "Eliberatorii Galilului-brigada shahidului Imad Moughnieh". Supranumit "Carlos al Libanului", acesta a fost declarat shahid de fundamentalismul Hezbollah.
Aceasta minuscula organizatie palestiniana terorista a revendicat si in trecut diferite atentate teroriste, dar niciodata nu s-a dovedit cu adevarat existenta ei. Premierul israelian Ehud Olmert considera atacul terorist o "fapta foarte grava" si a acuzat Autoritatea Palestiniana de la Ramallah ca nu se straduieste suficient pentru a stopa terorismul palestinian. Olmert a subliniat
existenta unei legaturi stranse intre terorismul din Gaza si cel din Cisiordania. Sefa diplomatiei americane Condoleezza Rice, care tocmai parasise Ierusalimul, a declarat ca "nimic nu justifica terorismul impotriva unei scoli religioase". Atentatul a fost condamnat de multi sefi de stat, alte personalitati internationale precum si ONU.
Extremistii palestinieni se mandresc cu atentatul savarsit, subliniind ca "Iesiva Rav Kook", unde a avut loc macelul, reprezinta simbolul miscarii religioase sioniste. Nu putini analisti politici si militari israelieni fac legatura intre atentatul terorist si mini-razboiul declansat saptamana trecuta de armata israeliana in Gaza, soldat cu moartea a 125 de palestinieni. Hamas a jurat sa se razbune, dar liderii fundamentalismului din Gaza se feresc, deocamdata, sa revendice actiunea terorista din Ierusalim. Unii considera ca atacul de la "Iesiva Rav Kook", de la Ierusalim, marcheaza inceputul celei de-a treia Intifade palestiniene.

Niciun comentariu: