marți, 24 martie 2009

Israelul în alertă după masacrul de la şcoala talmudică din Ierusalim

Israelul se afla vineri în stare de alertă în urma atentatului asupra unei instituţii religioase din Ierusalimul de Vest, comis de un tânăr palestinian şi soldat cu opt morţi. A fost primul atac în Ierusalimul de Vest după atentatul sinucigaş palestinian din februarie 2004, soldat tot cu opt morţi.

Mii de oameni s-au adunat la Ierusalim pentru a lua parte de la funeraliile victimelor, cu vârste între 15 şi 26 de ani. De teama unor reacţii violente şi pentru a diminua riscul unor noi atentate, măsurile de securitate au fost consolidate nu doar în Ierusalim, poliţia ridicând baraje rutiere şi impunând timp de 36 de ore noi restricţii pentru palestinienii care circulă între oraş şi Cisiordania. Ministrul israelian al apărării Ehud Barak urma să se vadă cu responsabili cu rang înalt din statul major pentru a stabili ce măsuri trebuie adoptate.

80 DE ELEVI ÎN BIBLIOTECĂ ÎN MOMENTUL ATACULUI

Joi seara, un palestinian, Alaa Hicham Abou Dheim, în vârstă de 25 de ani, a intrat în biblioteca seminarului Mercaz Harav, deschizând focul cu o armă automată asupra elevilor israelieni, omorând opt şi rănind alţi zece. Autorul provenea din Ierusalimul de Est şi fusese angajat ca şofer al instituţiei. Potrivit ynetnews.com, purtătorul de cuvânt al poliţiei israeliene, Micky Rosenfeld, a precizat că atacatorul a pătruns în şcoală pe poarta principală. În bibliotecă, conform martorilor, se aflau circa 80 de elevi.

Palestinianul a fost ucis de un ofiţer care se afla întâmplător în zonă şi a auzit împuşcăturile. Conform Times, familia autorului a declarat că tânărul era liniştit şi foarte religios, dar nu era membru al unei grupări palestiniene şi plănuia să se căsătorească în vară. Sora lui a povestit însă că Alaa Hicham a fost profund marcat de ştirile din ultimele zile din Gaza şi că nici nu mai putea să doarmă de tristeţe. Institutul de studii talmudice Merkaz Harav este cunoscută ca fiind centrul indeologic al mişcării de implantare a coloniilor evreieşti în teritoriile palestiene.

DURERE ŞI URĂ LA IERUSALIM, BUCURIE ÎN GAZA

Iniţial, atacul a fost revendicat de o grupare necunoscută până acum. Mişcarea Islamistă Hamas, care controlează Gaza, a salutat o „operaţiune eroică”, pentru ca după câteva ore să îşi asume responsabilitatea atentatului. Un post de radio al Hamas a anunţat că aripa militară a grupării a „promis un răspuns dur” la violenţele israeliene din această săptămână produse
în Fâşia Gaza, soldate cu moartea a peste 120 de palestinieni, majoritatea în oraşul Jebaliya (nordul Fâşiei Gaza). Joi seara, după ce a fost difuzată ştirea, sute de palestinieni au ieşit pe străzile din Gaza, pentru a sărbători momentul cu focuri de armă trase în aer. Alte sute de palestinieni s-au bucurat de atentat în Jebaliya. În Ierusalim, chiar în momentul în care ambulanţele evacuau morţii şi răniţii din seminar, mulţimea de oameni adunată în afara instituţiei urla: „Moarte arabilor!”

DEZACORD LA ONU

Autorităţile israeliene au denunţat masacrul, dar au precizat că atentatul nu va determina încetarea discuţiilor de pace cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, care, la rândul său, a condamnat atacul. Totuşi, din cauza Libiei, Consiliul de Securitate al ONU nu s-a putut pune de acord joi seara asupra unui text prin care să condamne atentatul. Un delagat libian a declarat că ONU nu poate evoca atentatul de la Ierusalim ignorând evenimentele din Gaza, idee susţinută de alte câteva ţări. Atentatul a fost condamnat de preşedintele George W. Bush, secretar general al ONU Ban
Ki-moon, precum şi de Uniunea Europeană.

Niciun comentariu: