miercuri, 25 martie 2009

Pentru prima data in istorie, aurul depaseste pragul de 1.000 de dolari pe uncie

ncia de aur a atins la bursa de la New York valoarea record de 1.000 de dolari, ca urmare a cresterii pretului barilului de petrol si deprecierii dolarului. Cu toate acestea, la bursa de specialitate de la
Londra (London Bullion Market), care stabileste pretul de referinta pe piata, metalul galben a ramas sub pragul de 1.000 de dolari, fiind cotat, la ora 13,00 GMT, la valoarea de 997,65 dolari uncia, relateaza BBC News.
Temerile legate de intrarea in recesiune a economiei
SUA si asteptarile ca Rezerva Federala americana (Fed) va continua reducerea ratei
dobanzii de politica monetara pentru a sustine economia exercita presiuni in sensul deprecierii asupra dolarului, in timp
ce sustin trendul ascendent al pretului aurului si petrolului, ca instrumente alternative de investitie
.
Deprecierea dolarului determina marfurile exprimate in moneda americana sa fie mai ieftine pentru investitorii in alte valute. Preturile la aur si petrol au urcat cu 19%, respectiv cu 15% de la inceputul acestui an.
Euro a atins, joi, un nou maxim istoric fata de moneda americana, depasind nivelul de 1,56 dolari pe unitate, in contextul intensificarii temerilor legate de situatia in care se afla economia americana si sectorul financiar.
De asemenea, moneda americana s-a depreciat si fata de yen, dolarul fiind cotat la 99,77 yeni pe unitate, cel mai scazut nivel din 1995. Dolarul s-a depreciat fata de yen cu 10% de la inceputul acestui an.

Niciun comentariu: