duminică, 9 august 2009

Greva generală amânată, teza la română reprogramată

Sute de mii de elevi şi părinţi au fost ţinuţi, ieri, cu sufletul la gură de către doi miniştri şi patru lideri sindicali. După ce, în decursul după-amiezii, sindicaliştii care ieşeau de la întâlnirea pe care au avut-o cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, şi cu ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, anunţau că teza cu subiect unic programată astăzi nu va mai avea loc, întrucât decizia de a declanşa greva generală rămâne valabilă, înspre seară, după şase ore de discuţii, şcolarii primeau cu totul alte veşti. „Teza cu subiect unic este amânată din data de 5 mai, în data de 7 mai, iar greva este suspendată. Le mulţumesc liderilor de sindicat care au înţeles cât de dificil este să trecem prin acestă perioadă grea”, a spus Ecaterina Andronescu, precizând că aşa cum s-a convenit împreună cu Gheorghe Pogea (care a părăsit negocierile, înainte ca acestea să se încheie), rectificarea bugetului Ministerului Educaţiei nu va afecta salariile din acest an, iar titularizarea va avea loc tot la nivel naţional. Surpriză, însă! Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei „Spiru Haret”, a răsturnat situaţia, declarând că hotărârea suspendării grevei va fi luată abia miercuri: „Eu nu renunţ la nici un protest. Decizia trebuie să o ia birourile executive ale celor patru federaţii sindicale, în 6 mai. Amânarea grevei nu reprezintă decât o lecţie dată
guvernului că putem reacţiona mai raţional decât o fac ei”. La rându-i, Simion Hăncescu, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a cerut guvernului garanţia că se va ţine de promisiuni: „Este doar un time-out acordat guvernului pentru a aplica ceea ce a promis. E posibil să fie grevă”.

Tot ieri, a fost şi ziua recunoaşterilor greşelii de a adopta legea de majorare a salariilor dascălilor. Preşedintele de onoare al PSD-ului, Ion Iliescu - în acelaşi timp cu preşedintele Băsescu - a declarat că această lege a fost o „greşeală tactică“.

Niciun comentariu: