miercuri, 26 august 2009

„The Times”: cinci stele pentru „Faust”-ul lui Silviu Purcărete

Extravagant”, „suprarealist”, „copleşitor de opulent”, comparabil cu imageria lui Hieronymus Bosch, „plin de sunet şi furie, însă extrem de sărac în semnificaţii” sau „un show bun
pentru amatorii de senzaţii adolescentine” - „Faust”-ul lui Silviu Purcărete, pus în scenă la Festivalul de la Edinburgh, i-a divizat pe cronicarii britanici.

Publicaţia „The Times” îi acordă maximum de punctaj - cinci stele, „The Guardian”, trei, în timp
ce „The Telegraph” şi „The Independent”, doar două.

Criticul „The Times”, Benedict Nightingale, e cucerit definitiv de montarea lui Silviu Purcărete cu actorii Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu
. „Confuz? Vei fi. Dar ce naiba, această viziune spectaculoasă asupra răului suprem, cu o distribuţie de câteva sute de actori, e extraordinară”, îşi introduce autorul cronica.

„Un bilet pentru amatorii de senzaţii adolescentine”

„Dacă un Bosch modern ar picta iadul, e foarte probabil ca el să arate exact cum şi-l imaginează regizorul român Silviu Purcărete”, continuă criticul, excedat de „cea mai copleşitoare senzaţie a răului” pe care a experimentat-o vreodată în teatru. Ofelia Popii este „un Mefisto grozav, o creatură versatilă care ia mereu alt chip”, iar Ilie Gheorghe, în rolul lui Faust, aduce uneori cu Buster Keaton, scrie „Nightingale”, care amendează faptul că regizorul sacrifică naraţiunea de dragul spectacolului: „Dar, Doamne, ce spectacol!”.

Mai puţin impresionat (aproape deloc) este criticul cotidianului „The Telegraph”, care scrie că „Faust” - „plin de sunet şi furie, dar extrem de sărac în semnificaţii” - este doar „un bilet pentru amatorii de senzaţii adolescentine”. Cu excepţia performanţei Ofeliei Popii, în rolul lui Mefisto („o figură cu adevărat deconcertantă, ce pare să fi apărut de-a binelea dintr-o lume infernală”), pe Charles Spencer nu l-a convins mai nimic în spectacolul „egocentric” al lui Purcărete, pe care-l cataloghează la final drept „un mod mediocru de a trata una dintre marile capodopere ale dramaturgiei”.

Niciun comentariu: